Klik hier om naar de hoofdpagina te gaan

 • Gebruik voor het vervoer van de huiskamer naar de trailer een karretje met rubberwielen of luchtbandjes. Een karretje met vier zwenkwielen (een hondje) is het makkelijkst.

 • Als de piano op het karretje getild moet worden ga dan door uw knieŽn, kantel uw bekken en houdt met uw buik contact met de zijkant van de piano.


 • Trek een sjorbandje om de piano en het karretje (makkelijker met drempels).

 • Geleid de piano met tweeŽn naar de trailer (trekker en duwer). Als de voorste (trekker) de piano met hondje over een drempel moet tillen, dan wordt hij enorm geholpen als de duwer op dat moment gaat hangen. Dus eerste twee wielen van het karretje over de drempel trekker tilt, duwer hangt. Het tweede paar wielen over de drempel trekker hangt, duwer tilt.

 • Als de drempel te hoog is en/of het hondje te laag, gebruik dan planken of b.v. watervast verlijmd multiplex (z.g. betonplex) om tegen of over de drempel te leggen.

 • Als u denkt dat de piano teveel schokt over de buitentegels, rijd dan rustiger en/of rijd over planken naar de trailer.


 • Zorg voor een trailer met soepele vering (liefst bladvering of schroefvering of -heel chique- luchtvering).


 • Als de vering te stug is rijd dan met zo slap mogelijke banden (toch luchtvering!) en rijd langzaam.


 • Als u een karretje met 4 zwenkwielen (hondje) gebruikt bedenk dan het volgende:

  1. Met een hondje kunt u heel gemakkelijk manoeuvreren.
  2. Omdat het zwaartepunt van een piano heel dicht bij de achterkant zit, verdient het voorkeur dat het hondje iets buiten de piano uitsteekt. Als de zwenkwielen naar het midden wijzen zou de piano anders makkelijk kunnen omvallen. Zorg er wel voor dat het "uitstekend" hondje de deurstijl niet beschadigt.

 • Als u er niet zeker van bent dat de piano "de bocht kan nemen" b.v. van gang naar kamer probeer dat dan eerst met papier. En wel als volgt:
  Plak enkele krantenpagina's aan elkaar en knip daar de relevante maten van de piano uit (lengte x diepte).
  Als de uitgeknipte krant liggend door de deuropening kan zonder muur, deur of deurstijlen te raken dan lukt het.

 • Lukt dat niet zoals op de foto hierboven te zien is, dan is het nog mogelijk om de piano op zijn kant te zetten (op een met rubber bekleed hondje) en de piano door het deurgat te draaien.


  Maak daarvoor dan weer
  een papieren model
  (diepte x hoogte).
  Bekijk de vier situaties
  goed. Drie keer lukt het
  wel en ťťn keer niet.
  De stand van de piano
  ten opzichte van
  van het deurgat
  is dus van belang.  Lukt het zelfs met de piano op z'n kant niet, zit dan te neder en ween bitter...

  Met enige kennis van wiskunde is het mogelijk om te berekenen of de piano de bocht kan nemen. De piano kan de bocht nemen als de gangbreedte groter is dan